Durant els últims anys, són cada vegada més les organitzacions que estan implantant el Model de Gestió per Competències com a sistema per a la gestió de persones. És una eina que permet millorar l’efectivitat de les organitzacions mitjançant les persones. Per aquest motiu, les institucions sanitàries no han volgut fer tard i estan adoptant els seus recursos a aquest model. S’ha de considerar que en el panorama actual del sector, l’efectivitat i la qualitat guanyen importància.
L’usuari s’ha transformat en un “client” que coneix els seus drets i exigeix uns serveis de qualitat. ¿Quantes vegades hem escoltat en una consulta mèdica? “ He consultat a aquest Doctor perquè me’l van recomanar per la seva experiència però no he percebut una bona assistència”. Es tracta d’un dels pilars de competències, l’usuari reclama ser atès per una persona amb coneixements i/o habilitats que garanteixen l’èxit de la seva actuació, però a més a més que mostri una actitud, uns valors, unes motivacions, etc que desemboquen en una atenció sanitària de qualitat. Tots aquests, són aspectes que suposen un “plus” que el denominem “acompliment superior”.
Per aquest motiu, i d’acord amb els conceptes de “servei” i “qualitat” cap als quals s’avança en les Organitzacions Sanitàries, és que la gestió per competències es converteix en una eina clau per afrontar el repte y aconseguir que a l’Organització sigui visible el treballar bé dels seus col·lectius professionals.
D’acord a la nostra experiència com a consultors en Recursos Humans, i després de dissenyar el Model de Competències d’una important Institució Sanitaria, hem pogut observar cóm les persones d’un mateix col·lectiu mostren evidents diferències en el seu acompliment. Llavors ¿per què no cerquem la manera de identificar aquest acompliment, l’avaluem i/o el desenvolupem? Aquesta és la pregunta que s’han fet les Organitzacions Sanitàries que incorporen el Model de Gestió per Competències.
|