INICI
SERVEIS I PRODUCTES
Avaluació de competències
Desenvolupament de persones
Consultoria d'Organitzacions
METODOLOGIA
EQUIP
ACTUALITAT
ARTICLES
CONTACTE
 
 
 
     
  L’Assessment Center, creixement o amenaça?  
     
 

 

Només cal intercanviar impressions amb col·legues de la professió per adornar-nos que, allò que uns valorem com una de les millors eines d’avaluació de competències professionals, algunes altres empreses ho veuen com un possible fantasma que vigila amenaçant el seu equip.

Ahir mateix ens explicaven des del departament de RRHH d’una empresa client, el rebuig que genera en els seus col·laboradors el concepte Assessment Center.

La nostra primera reacció va ser de sorpresa, però de mica en mica vàrem anar identificant alguns dels motius que poden fer que l’Assessment passi de ser una “oportunitat” a convertir-se en una “amenaça”...

1. El nostre col·lega reproduïa les valoracions del seu equip de la següent manera: “L’Assessment Center només treu el pitjor de les persones...”.

Avui mateix parlàvem de la importància de l’aplicació de la psicologia positiva en el Assessment Center, principalment en el moment de compartir les valoracions amb el propi col·laborador o candidat. Així com fins ara, ens centràvem en oferir-li informació per tenir consciència (insight) de les seves fortaleses i àrees de millora, els consultors o moderadors de l’Assessment podem fer d’aquesta jornada una oportunitat de creixement, centrant-nos en l’art d’aplicar el feedforward. Potenciar i generar el creixement professional a través de missatges constructius, no correctius.

El col·laborador o candidat deixa de percebre l’Assessment com una amenaça on es llista tot el que fa malament, i aprecia la informació que rep en benefici del seu creixement professional. Així, canviar la retroalimentació (feedback) per la “proalimentació” (feedforward) és clau. Els candidats o participants en un Assessment no deixen de ser un client més que podran actuar com a portaveus defensant l’eina o bé alimentant la “mala premsa”.

2. També és clau la comunicació prèvia (conèixer “per a què” i quin benefici pot aportar)... Per reduir la sensació d’amenaça previ a la jornada.

Nosaltres no hem trobat millor model que el departament de RRHH d’una empresa del sector farmacèutic amb el que vàrem col·laborar fa uns mesos. El seu objectiu era reestructurar la força de vendes, incrementada després de la fusió amb una altra companyia.

La situació era crítica, aquell equip anava a participar en una jornada d’Assessment, sabent que a partir d’aquella valoració, juntament amb avaluacions de l’acompliment anteriors, es prendria una decisió respecte a la seva continuïtat a l’empresa.

La nostra sorpresa va ser trobar un equip motivat, implicat durant la jornada i amb un gran interès per obtenir el benefici de conèixer el seu perfil professional (evidentment, tots buscaven la continuïtat en l’empresa, però van viure l’assessment com una experiència igual d’enriquidora si continuaven a la companyia com si no, els permetia conèixer el seu perfil professional).

Així, dues de les claus que poden fer que l’Assessment sigui una oportunitat de creixement i no una amenaça estan basades en la comunicació:

  • Generant expectatives positives realistes els dies previs a l’Assessment Center.
  • Oferint una valoració real amb un enfocament positiu, de creixement, durant la jornada. 

De res serveixen aquests missatges si després de la jornada no queden reforçats incorporant palanques de potenciació de les persones a la Organització, basades en els resultats de l’avaluació.

La confiança en l’eina (una cosa que no podem obviar) i el com es transmet el benefici de l’Assessment són els principals aliats per espantar els fantasmes de l’amenaça.

 

Patrícia Anguera                                                                        

Consultora en desenvolupament de persones - Psicòloga

BCN Consultores

 

 

 
     
     
 

Altres Artícles

Les àncores professionals o motivacions intrínseques

L’Assessment Center, creixement o amenaça?

Les necessitats del client, una font de recursos inesgotable

L'Assessment center, objectivitat en la predicció

1 2 Següent >

 

 

 
  Tornar  
     
  Accessos  
     
 
Aula Virtual
Processos de Selecció
Avaluacions
 
     
   
     
  Actualitat  
     
   
     

Avís legal/Política de privacitat